Vitamine D slikken niet voor iedereen goed

Vitamine D tekort suppleren

Vitamine D tekort komt vaker voor dan eerder gedacht. Ook bij huisartsen en specialisten is dit nu onder de aandacht. Daarom krijgen steeds meer mensen het advies om extra vitamine D te slikken.

Is er bij jou een tekort vastgesteld (via bloedonderzoek) en krijg je het advies om extra erbij te slikken, laat het daarna dan ook nog regelmatig in je bloed controleren.

Waarom?

Niet voor iedereen is extra slikken van vitamine D een goed idee. Bij sommige mensen stijgt de waarde, ondanks extra slikken, maar heel langzaam of zelfs niet. Dan is er dus wat anders aan de hand en kan teveel slikken zelfs schadelijk zijn. 

De vitamine D, die je via voeding of suppletie inneemt en die in je bloed gemeten wordt, is nog inactief. Je lichaam moet deze omzetten in een actieve vorm, zodat het ook echt zijn werk kan doen. Zoals ervoor zorgen dat calcium in je botten opgeslagen wordt.

Zo zou het moeten gaan. Maar……., 

bij een deel van de mensen gaat deze omzetting te snel als gevolg van een genetische fout. 

Dit zijn wel de uitzonderingen op de regel, maar belangrijk genoeg om te vermelden. Wil je weten welke mensen er mogelijk wel baat hebben bij extra vitamine D suppletie, lees dan dit artikel.

Klachten te veel vitamine D

Je kunt verschijnselen van vergiftiging krijgen: hoofdpijn, spierpijn, misselijkheid, doodmoe, depressief. Maar op de lange termijn zijn de gevolgen nog veel schadelijker.

Je krijgt botontkalking, want het calcium wordt uit je botten gehaald. Maar bovendien wordt dit calcium dan afgezet in o.a. nieren, lever, longen, vaten, waardoor deze verkalken.

Niet iedereen krijgt direct klachten, maar kan wel op termijn schade ondervinden. Zorg er dus voor dat je je vitamine D bloedwaarde een aantal keer laat controleren, nadat je begonnen bent met suppleren ervan.

Als deze maar weinig stijgt, vraag dan de huisarts om naast de standaard gemeten waarde, ook het actieve deel te laten prikken; dat is de 1,25 (OH) vitamine D. Weinig huisartsen weten hiervan en het moet dan ook apart op het formulier worden bijgeschreven.

Het kan zijn dat je huisarts het geen probleem vindt, wanneer de actieve vorm te hoog is. Veel huisartsen zijn hier niet zo in thuis. Ik adviseer je dan om een consult met een orthomoleculair therapeut te maken voor advies. Deze zijn geschoold in de werking van vitamines en mineralen. En naast de hier genoemde, kunnen er ook nog andere redenen zijn voor een verhoogde waarde. 

Lees als je meer wilt weten ook bijgaand artikel.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je weten hoe ik jou kan helpen? Neem een kijkje in ToHealth’s Shop, of lees meer over mijn dienstverlening.

De Hormoonprogramma’s van ToHealth: