6 Voedingsmiddelen voor een goede hormoonbalans

Voedingsmiddelen voor je hormoonbalans

Jammer genoeg wordt er zelden naar de rol van voedingsmiddelen gekeken wanneer het gaat om onze hormonen en wat hun invloed is op stress, slaap, spijsvertering, stofwisseling, huid en hersenfunctie. Want er zijn nl. genoeg voedingsmiddelen die we als eerste aan onze dagelijkse voeding zouden moeten toevoegen, voordat we ons heil zoeken in medicijnen of supplementen.

De eerste stap is het vermijden van voedingsmiddelen, die schadelijk zijn voor onze hormonale balans. Denk hierbij aan bewerkte voeding geraffineerde suikers, alcohol, cafeïne en (te veel) verzadigde dierlijke vetten. Uiteindelijk beïnvloedt dit de kwaliteit van de hormonen die we maken, wat allemaal in de darmen begint. Besef dat elke vitamine en voedingsstof die we in onze mond stoppen eerst goed moet worden verteerd en opgenomen. Maar dan moet je ze wel als eerste in voldoende hoeveelheid en kwaliteit binnen krijgen.

Dit leidt uiteindelijk tot een vermindering van klachten zoals stemmingswisselingen, symptomen van depressie, angst, vermoeidheid en prikkelbaarheid. Een goede hormonale balans helpt ook om een helder hoofd te krijgen en focus en energie te vergroten. En het verminderen van acne, haaruitval, nachtelijk zweten en opvliegers? Juist, daar heb ik het dan ook over.

Hieronder een overzicht van de beste voedingsmiddelen om je hormoonproductie van brandstof te voorzien. Al deze voedingsmiddelen helpen ook de spijsvertering en de opname van voedingsstoffen in de darm.

1. Donkere bladgroenten

Deze helpen ontstekingen te bestrijden en onze cortisolspiegels te verlagen. Hiermee zorgt dit voor een minder snelle veroudering van ons lichaam. Daarbij zorgen groene groenten ook voor meer ​​ijzer – wat weer je energie opkrikt – en werken ze als een natuurlijke antioxidant.

2. Omega-3 rijk voedsel

We hebben het over walnoten, zalm, olijfolie, lijnzaad, chiazaad en meer. Omega-3 vetzuren helpen het cholesterol te verlagen, het geheugen te verbeteren, onze stemming te verbeteren en ontstekingen te verminderen, naast het beschermen van onze celmembranen.

3. Kurkuma

Een van de bekendste ontstekingsremmende middelen. Ook is het heel goed in het verbeteren van je hormoonbalans op een natuurlijke manier.

4. Avocado

Avocado’s bevatten bèta-sitosterol, dat op een natuurlijke manier het stresshormoon cortisol verlaagt. Daarbij verlagen avocado’s ook van nature het cholesterolgehalte.

5. Kokos, zonnebloempitten en pompoenpitten

Deze bevatten allemaal MCT, of middellange keten vetzuren. Zo zorgt MCT voor minder bloedsuikerschommelingen en helpt de eetlust te reguleren.

6. Alkalisch (of wel basisch) water

Deze variant water zorgt ervoor dat je lichaam minder verzuurd raakt. Hierbij wordt de zuurgraad (pH) van je lichaam hoger. Deze hogere pH-waarde in je darm helpt om ontstekingen te bestrijden en de hormonale balans te ondersteunen.

Ben je op zoek naar recepten die jouw hormoonbalans ondersteunen? Kijk dan eens in mijn webshop. Daar vind je het e-boek Exorfinevrije recepten, dat je hier heel goed bij kan helpen. Heb je liever een geheel uitgewerkt 28-dagen plan met menuplanner en boodschappenlijstjes, ga dan voor het 28-dagen Clean Eating Maaltijdplan. Beide e-boeken vullen elkaar ook goed aan, aangezien er geen overlap is wat betreft de recepten.

Eet smakelijk!

 

Heb je hulp nodig bij het verminderen van je klachten?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je weten hoe ik jou kan helpen? Neem een kijkje in ToHealth’s Shop, of lees meer over mijn dienstverlening.

De Hormoonprogramma’s van ToHealth: