Suiker: een grote veroorzaker van hormonale onbalans

verborgen suiker

Wist je dat het eten van te veel suiker, dus ook snelle koolhydraten, je hormoonbalans behoorlijk verstoort?

​Heb jij veel last van je hormonen, vooral rondom de menstruatie? Klachten zoals hoofdpijn, gevoelige borsten, kort lontje, extra emotioneel? Dan kan het eten van te veel geraffineerde koolhydraten of suiker wel eens de boosdoener zijn.

De invloed van suiker op je hormonen

Wanneer je suiker eet, of snelle en geraffineerde koolhydraten – zoals aardappelen, witte rijst en pasta – dan maakt je lichaam insuline aan zodat de suiker in de cel kan worden opgenomen. Hoe vaker je insuline moet aanmaken, hoe ongevoeliger je cellen ervoor worden. Daardoor maakt je lichaam nog meer insuline aan, waardoor je in een vicieuze cirkel komt. Dit heet insulineresistentie.

Insuline maakt je cellen gevoeliger voor het hormoon oestrogeen, maar ook voor wisselingen in oestrogeenniveau. Oestrogeen is het vrouwelijke hormoon dat zorgt voor celdeling in oestrogeengevoelige weefsels, zoals baarmoeder, borsten, vagina, maar ook op plekken . Zo zorgt oestrogeen o.a. voor de opbouw van het slijmvlies in de baarmoederwand, voor het geval er een bevrucht eitje in moet nestelen. Het gevolg is dat hoe meer insuline je aanmaakt, hoe meer celdeling er in deze weefsels ontstaat. Dit zorgt voor heftiger menstruaties, pijnlijke borsten, hoofdpijn en veranderingen van je cyclus.

Schrappen van suiker zal je hormonale klachten al snel verminderen

Vlak voor je menstruatie begint ben je sowieso geneigd om meer suikers te eten. Door de daling van oestrogeen, daalt ook de aanmaak van serotonine, het gelukshormoon. Daardoor ben je geneigd juist meer van dit soort voeding te eten. En als je dit soort voeding vaker eet, stijgt dus ook de aanmaak van oestrogeen en is de daling nog groter. Ook hier weer een vicieuze cirkel die voor een verergering van je klachten zorgt. Vooral ook hormonale hoofdpijn hangt samen met deze grote daling van oestrogeen.

Dus wanneer je te veel neigt naar suikers en koolhydraten is dit een indicatie dat je insulineresistent bent. Dit geeft aan dat je hormonen uit balans zijn.

Aanpassing van voeding en leefstijl is de sleutel

Door suikers en geraffineerde koolhydraten uit je voeding te mijden, zal je hormoonbalans verbeteren en word je minder insulineresistent. Eet vers en onbewerkte voeding en vooral veel groenten. En dan bedoel ik niet 250 gr, zoals het Voedingscentrum aangeeft, maar eerder het dubbele. De vezels in groenten zorgen ervoor dat je bloedsuiker minder snel stijgt en dus ook daalt. Vooral groene groenten en koolsoorten zorgen daarbij voor de afbraak van oestrogenen.

Bovendien zorgen hormoonverstorende stoffen in voeding, plastics, pesticiden en cosmetica voor een toename van nep-oestrogenen, ook wel xeno-oestrogenen genoemd. Die versterken dus de hormonale onbalans.

En daarbij is het heel belangrijk om stress te verminderen. Stress is een andere grote boesdoener bij hormonale klachten. Stress zorgt nl. voor de aanmaak van het stresshormoon cortisol. En cortisol laat je bloedsuiker stijgen, met dezelfde effecten als het eten van suikers en geraffineerde koolhydraten.

Denk je nu, ik wil wel, maar ik weet niet wat ik moet eten of waar ik moet beginnen? Dan heb ik twee tips voor je.

Voor € 14,95 kun je via mijn website een receptenboek aanschaffen. Hier in staan meer dan 70 recepten om je hormoonbalans te verbeteren. https://www.tohealth.nl/product/exorfinevrije-recepten/

Zoek je naar meer begeleiding tijdens het verbeteren van je hormoonbalans, kijk dan een naar mijn 12-week Hormoon Reset Programma. https://www.tohealth.nl/hormonale-klachten-volg-het-hormoon-reset-programma-tohealth/

Heb je hulp nodig bij het verminderen van je klachten?

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je weten hoe ik jou kan helpen? Neem een kijkje in ToHealth’s Shop, of lees meer over mijn dienstverlening.

De Hormoonprogramma’s van ToHealth: