Oestrogeendominantie, een veel voorkomend probleem bij vrouwen

Oestrogeen dominantie

Er zijn weinig vrouwen die van oestrogeendominantie hebben gehoord. Desondanks is het een vaak voorkomend hormoonprobleem bij vrouwen.

Wat is oestrogeendominantie?

Oestrogeendominantie is een hormonale disbalans waarbij de verhouding tussen de twee vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron niet in balans is. Ten opzichte van progesteron is de werking van oestrogeen dan te sterk.

Oestrogeendominantie ligt vaak onder klachten zoals afwijkende uitstrijkjes, vleesbomen in de baarmoeder (myomen), endometriose, cysten in de borsten (mastopathie), cysten in de eierstokken, etc.

Symptomen van oestrogeendominantie

Heb je het gevoel dat je emoties soms alle kanten uitgaan? En dat je, voordat je menstruatie begint, prikkelbaar wordt en weinig kunt hebben. Ook heb je vaak ontzettend veel zin in eten, maar dan van het soort dat troost biedt, meestal ongezond dus ;-). Wanneer dan eindelijk je menstruatie begint heb je last van zware (soms pijnlijke) bloedingen en krijg je er nog hoofdpijn (of migraine) bij. Wanneer je hier last van hebt zijn dit signalen dat je vrouwelijke hormonen uit balans zijn.

Naast bovengenoemde klachten zijn onderstaande symptomen ook signalen die op een te sterke oestrogeenwerking wijzen:

  • PMS
  • Pijnlijke en gespannen borsten
  • Stemmingswisselingen
  • Emotie eten
  • Zware menstruatiebloedingen
  • Cellulitis
  • Hoofdpijn of migraine
  • Vetopslag in bovenbenen en billen
  • Vocht vasthouden
  • Slaapproblemen (als gevolg van laag progesterongehalte)

Maar wist je dat je ook na de overgang nog last van oestrogeendominantie kunt hebben? Na de overgang daalt weliswaar de oestrogeenaanmaak in het lichaam, maar dit geldt ook voor het progesterongehalte. En de progesteronaanmaak daalt vaak nog verder, vooral wanneer er sprake is van veel stress. Hierdoor kan er nog steeds sprake zijn van een te sterke werking van oestrogeen.

Wat kun je aan oestrogeendominantie doen?

Door aanpassingen in je levensstijl is het mogelijk om oestrogeendominantie aan te pakken. Omdat je lever verantwoordelijk is voor de ontgifting, ook van oestrogenen, is je lever ondersteunen hierbij heel belangrijk.

  • Eet veel groenten en veel groenten is niet 200g per dag, maar bij voorkeur in de richting van 500g groenten per dag; eet meerdere groentesoorten per dag.
  • Voed jezelf met groene bladgroenten (sla, andijvie, spinazie, boerenkool, snijbiet, …). Deze ondersteunen je leverontgifting, doordat ze veel chlorofyl bevatten.
  • Het stofje DIM (di-indolyl-methaan) helpt je lever bij het afbreken van oestrogenen. Eet daarom tenminste 3x per week groenten uit de familie van de kruisbloemigen (broccoli, spruitjes, rode kool, radijs, bloemkool, Chinese kool, witte kool, rucola, waterkers, tuinkers, …) omdat deze DIM bevatten. Broccolikiemen zijn helemaal rijk aan DIM en dus een goede aanvulling.
  • Gebruik liever geen sojaproducten omdat deze fyto-oestrogenen bevatten. Alhoewel de werking van fyto-oestrogenen minder sterk is dan lichaamseigen oestrogeen kan dit toch voor extra oestrogenen zorgen.
  • Hetzelfde geld voor hop dat in bier zit; dit is ook een fyto-oestrogeen.
  • Minder met alcohol; dit verhoogt het oestrogeenniveau.
  • Vermijd xeno-oestrogenen. Dit zijn lichaamsvreemde (giftige) stoffen met een oestrogene werking. Xeno-oestrogenen zijn te vinden in pesticiden, plastics, drinkwater, cosmetica, en huid- en haarverzorgingsproducten. Kies daarom zoveel mogelijk voor biologische voeding, natuurlijke cosmetica en vermijd plastic om voedsel in te bewaren of water uit te drinken.
  • Val af en verminder overgewicht. In vetweefsel wordt testosteron, dat vrouwen ook aanmaken, in oestrogeen omgezet.
  • Verminder je stresslevels. Uit progesteron wordt het stresshormoon cortisol gemaakt. Hierdoor raakt de balans tussen oestrogeen en progesteron nog meer verstoort.

Herken je jezelf in bovenstaande klachten en wil je er wat aan doen?

Doordat hormonale klachten zoveel voorkomen heb ik een 12-weeks programma ontwikkeld, het Hormoon Reset Programma. Dit programma, dat gebaseerd is op 3 pijlers: voeding, training en stressbeperking, is ook heel geschikt om oestrogeendominantie aan te pakken. Door deze 3 aspecten aan te pakken verbeter je je levensstijl en je hormoonbalans en voel je je weer energiek. Wil je meer weten over dit verschillende varianten van dit programma, lees dan hier verder. Of maak een afspraak voor een intakegesprek en krijg persoonlijk advies op maat om jouw hormonen en gezondheid aan te pakken.

Heb je hulp nodig bij het verminderen van je klachten?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je weten hoe ik jou kan helpen? Neem een kijkje in ToHealth’s Shop, of lees meer over mijn dienstverlening.

De Hormoonprogramma’s van ToHealth: