Welk lichaamstype heb jij? Ieder lichaam is nl. anders gevormd. Maar deze vorm en waar jouw lichaamsvet zit zegt iets over je hoe je lichaam op voeding reageert en welke hormonen bij jou uit balans zijn. Zo kun je de 4 verschillende lichaamstypes herkennen, maar vaak ben je een mix van meer lichaamstypes.
Herken jij jezelf in een of meer van onderstaande types?
1. Het Oestrogeen lichaamstype
Het oestrogeen lichaamstype herken je doordat het vet vooral op heupen en dijen zit. Dit type wordt ook wel de peervorm genoemd. Dit type heeft in verhouding tot progesteron te veel oestrogeen in het lichaam en komt best vaak voor. We krijgen nl. veel xeno-oestrogenen (de chemische oestrogeenvariant) binnen via gifstoffen uit onze omgeving (pesticiden, BPA in plastic, teflon, hormoonvlees, gifstoffen, etc.). Maar ook (verkeerde) voeding draagt hier aan bij. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bier en te weinig groenten. Oestrogenen moeten door de lever worden afgebroken. Wanneer de lever heel druk bezig is met het afbreken van gifstoffen, medicijnen, en/of alcohol dan kan het zijn dat de afbraak van oestrogeen onder druk komt te staan. Dit kan dan weer zorgen voor te veel aan oestrogeen in het lichaam met de bijbehorende vetverdeling.
Wanneer je onder dit type valt is het goed om je alcoholgebruik in de gaten te houden. Maar ook vooral veel groenten eten (dagelijks minimaal 300, maar liever 400-500 gram) en dan vooral kruisbloemigen, zoals boerenkool, bloemkolen – eigenlijk alle kolen -, broccoli (ook broccolispruiten), spruitjes, koolrabi, waterkers, tuinkers, rucola en paksoi.
2. Het Insuline lichaamstype
Zit jouw vet vooral in je taille en/of heb je love handles? Dan val je onder het insuline lichaamstype. Dit hangt vaan samen met het eten van te veel suiker en koolhydraten, vooral de snelle en geraffineerde koolhydraten, zoals witte rijst, pasta, aardappelen, etc.. Maar ook een te veel aan stress kan hier aan bijdragen. Stress zorgt nl. voor aanmaak van het stresshormoon cortisol. En deze zorgt er op zijn beurt weer voor dat de bloedsuikerspiegel stijgt. Het gevolg is een stijging van insuline in een poging het overtollige suiker weg te werken, zodat de bloedsuikerspiegel weer daalt. Vaak gaat het om een combinatie van stress en het te veel en vaak eten van de verkeerde koolhydraten.
Hierdoor ontstaan er te veel pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel, wat er voor zorgt dat je nog meer behoefte krijgt aan koolhydraten. Dit houdt het probleem alleen maar in stand of maakt het erger. Beter is het daarom minder suiker en koolhydraten te eten en de hoeveelheid eiwitten en groenten (vezels!) in je voeding te verhogen. Vooral eiwitten zorgen voor dat je je langer verzadigd voelt.
3. Het Cortisol-type
Dit lichaamstype houdt vooral vet in het buikgebied en wordt ook wel het appeltype genoemd. Hierboven noemde ik al dat cortisol een stresshormoon is. Het is een belangrijk hormoon om stress te lijf te kunnen gaan. Maar het gaat tegen je werken wanneer je continu met stressvolle situaties hebt te maken. En dat is tegenwoordig meer regelmaat dan uitzondering. Bovendien maakt jouw lichaam geen onderscheid in waar de stressprikkel vandaan komt. Dit kan dus zijn vanuit verkeerde voeding en gifstoffen, te weinig slaap, overmatig sporten, en wat nog meer….. Wanneer je continu cortisol aanmaakt kunnen je lichaamscellen “doof” voor worden voor de cortisol, waardoor het zijn werking verliest en nadelige effecten veroorzaakt. Het eerder genoemde buikvet hoort daar bij. Maar je kunt ook een verhoogde bloeddruk of hartkloppingen krijgen, je opgejaagd voelen of hoofdpijn krijgen.
Vaak zijn deze types al moe wanneer ze opstaan en hebben ze cafeïne nodig om op gang te komen. Zoete en zoute voedingsmiddelen, zoals chocola, snoep, chips en andere snacks, maar ook alcohol behoren ook tot de favoriet. Vooral cafeïne maakt het probleem erger omdat het je slaap verstoort, wat weer stress geeft, maar ook omdat het juist de aanmaak van cortisol bevordert. Een vicieuze cirkel dus. Beter is het om je koffie-inname en zoete dingen te verminderen en in plaats van zoute snacks en keukenzout Himalayazout of Keltisch zeezout toe te voegen. En ook hier weer vooral meer eiwitten eten, omdat dit voor verzadiging zorgt. Maar ook omdat te veel cortisol ervoor zorgt dat je je eigen spierweefsel afbreekt.
4. Het Schildklier-type
Wanneer we het hebben over het schildklier lichaamstype dan bedoelen we dat de schildklier te traag werkt. Daardoor gaat je hele stofwisseling op een lager pitje werken en zit het vet meer verdeeld over het hele lichaam. Mensen van dit type hebben vaak weinig energie, een droge huid, last van constipatie, overgewicht en hebben het vaak koud, vooral in de handen en voeten. Afvallen is vaak een probleem, ondanks dat ze niet veel eten.
Dit type kan beter niet te veel rauwe koolsoorten eten, omdat dit de schildklier kan vertragen. Ook gluten zijn minder goed – ook al heb je geen coeliakie – omdat deze de schildklierwerking kan verstoren. Het mineraal selenium is heel belangrijk voor de schildklier en zit vooral in paranoten. 2-3 paranoten per dag kun je prima eten, maar te veel is ook weer niet goed. Alhoewel voldoende jodium onmisbaar is voor de schildklierwerking, moeten mensen met de auto-immuun variant van een trage schildklier (Hashimoto) hier weer erg mee oppassen. Jodium kan de auto-immuun reactie aanwakkeren.
0 reacties