Overgang of toch een trage schildklier?

overgang of schildklier

​De symptomen van de overgang en een trage schildklier lijken best op elkaar. En dat is niet helemaal vreemd, want de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron beïnvloeden de aanmaak van schildklierhormonen en omgekeerd. Kom je op een zekere leeftijd dan wordt al gauw aangenomen dat je klachten door de overgang komen. Maar is dat wel zo?

Klachten overgang en trage schildklier

Wanneer vrouwen in de overgang komen krijgen ze vaak uiteenlopende klachten. Klachten waaronder opvliegers, concentratie- en geheugenproblemen, aankomen in gewicht, slaapstoornissen, droge huid, stemmingsklachten, droge slijmvliezen, gewrichtsklachten, libidoverlies, migraine.

Er zit een overlap met klachten die samenhangen met een traag werkende schildklier, wat ook wel hypothyreoïdie heet. Bijbehorende klachten zijn concentratie- en geheugen problemen, energieproblemen, vocht vasthouden, haarverlies, droge huid, aankomen en moeilijk afvallen, slaapstoornissen (te veel of te weinig slapen), te laag libido, gewrichts- en spierklachten, depressie, en nog veel meer.

Wat doet de schildklier?

De schildklier is een klein vlindervormig orgaan dat onderaan je hals zit. Het heeft invloed op een hele hoop lichaamsprocessen. Werkt de schildklier minder snel, dan heeft dit ook een behoorlijke invloed op je gezondheid en hoe je je voelt.

Wat is de relatie tussen de schildklier en de overgang?

Hoe ouder je wordt, hoe trager de schildklier gaat werken, waardoor je minder schildklierhormonen aanmaakt. Bovendien duurt het langer om het inactieve T4 schildklierhormoon om te zetten in het actieve (werkzame) T3 schildklierhormoon. Dit proces loopt ongeveer gelijk op met de aanloop naar de menopauze.

Wanneer je richting de overgang gaat, maak je steeds minder oestrogeen en progesteron aan. Dit proces kan al beginnen vanaf een leeftijd van ongeveer 40 jaar. Progesteron is nodig om het inactieve T4 in het werkzame T3 om te zetten. Een afname van progesteron heeft dan ook een negatief effect op de werking van je schildklier. Daarnaast zorgt een daling van oestrogeen ervoor dat het immuunsysteem minder goed gaat werken. Dit verhoogt weer de kans op een trage schildklier en een schildklierontsteking. En aan de andere kant kan een trage schildklier er weer voor zorgen dat overgangsklachten heviger worden.

Gemiste diagnose

Omdat de klachten van een trage schildklier veel overlap vertonen met de overgang wordt er daarom vaak gedacht dat deze worden veroorzaakt door de overgang. Ook huisartsen zien hierdoor nog wel eens een trage schildklier over het hoofd.

Laat daarom, wanneer je wilt nagaan of je in de overgang zit, ook altijd controleren op je schildklierwerking. Een trage schildklier kan voor veel ellende zorgen en de klachten zijn vaak op te lossen door extra schildklierhormoon in te nemen.

Maar……, helaas wordt er vaak al gauw gezegd dat de schildklier prima functioneert. Vaak wordt er alleen naar het TSH hormoon gekeken. Dit is een hormoon dat de hypofyse aanmaakt; waarmee het de schildklier vertelt dat het schildklierhormoon moet aanmaken (T4). De grenswaarden in het bloed voor TSH zijn erg ruim. Daarom lopen er veel mensen rond die nog binnen deze bandbreedte vallen, maar toch al klachten van een trage schildklier hebben.

Vermoed jij dat jij tot deze categorie behoort, dan raad ik je aan om via een orthomoleculair therapeut breder schildklieronderzoek te laten doen om meer zekerheid te krijgen.

En wil je weten welke andere hormonen een invloed op je gezondheid hebben, lees dan dit artikel.

Wil jij weten of je een trage schildklier hebt?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je weten hoe ik jou kan helpen? Neem een kijkje in ToHealth’s Shop, of lees meer over mijn dienstverlening.

De Hormoonprogramma’s van ToHealth: